Bakan Avcı, taşımalı eğitim istatistiklerini açıkladı

Şanlıurfalı Tutuklu BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın talebi doğrultusunda BDP Grup Başkan Vekili Iğdır Milletvekili Pervin Buldan aracılığıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yazılı cevaplandırılmak üzere yöneltilen soru önergesine yanıt geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2013 12:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Bakan Avcı, taşımalı eğitim istatistiklerini açıkladı

Kentte yaşanan eğitim sorunları ile ilgili, "Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde olduğu gibi ilimizde de gerek coğrafi konumdan dolayı gerekse de öğrenci sayısının az olması nedeniyle taşımalı eğitim ile öğrenciler merkezi okullara götürülmektedir. Bu durum özellikle kırsaldaki öğrencilerin de okula taşınmasına ve eğitim olanaklarından bir nebze olsun faydalanmasına katkı sunsa da beraberinde birçok sıkıntı ve mağduriyeti de yaşatmaktadır" diyen BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya, "Ülkemizde taşımalı eğitim kapsamında eğitim gören kaç öğrenci bulunmaktadır? Taşımalı merkez okul sayısı tür ve düzeylerine göre kaç tanedir? Taşımalı eğitim kapsamında görevli araç sayısı kaçtır? Taşımalı eğitime 2012 bütçesinden ayrılan pay ne kadardır? Taşımalı eğitim kapsamında görevli araçların şoförleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Taşımalı eğitim sırasın 2012 yılında kaç trafik kazası meydana gelmiştir? Bu kazalarda ölü ve yaralı sayısı kaçtır? Taşımalı eğitimde kullanılan araçların güvenlik kontrolleri yapılmakta mıdır? Nasıl ve ne sıklıkla yapılmaktadır? Bakanlığınız taşımalı eğitim sistemini devam ettirmeyi düşünmekte midir?" sorularını yöneltmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI SORULARI CEVAPLADI

Şanlıurfalı tutuklu Milletvekili İbrahim Ayhan'ın kentte yaşanan eğitim sorunları ile ilgili sorduğu sorulara Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı şu cevapları verdi:

"Iğdır Milletvekili Sayın Pervin Buldan'ın ilgi yazı ekinde gönderilen 7/20022 esas numaralı soru önergesi incelenmiştir. 2012-2013 eğitim öğretim yılında ülke genelinde taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında 811.838, taşımalı ortaöğretim uygulaması kapsamında 389.958 özel eğitim öğrencilerinin ücretsiz taşınması uygulaması kapsamında ise 47.459 öğrenci taşınmaktadır. Taşımalı ilköğretim kapsamında 7.046 taşımalı ortaöğretim kapsamında 4.079 özel eğitim öğrencilerinin ücretsiz taşınması kapsamında ise 2.241 taşıma merkezi okul bulunmaktadır. Taşımalı ilköğretim uygulamasında 80.013 taşımalı ortaöğretim uygulamasında 25.313 özel eğitim uygulamasında 3.732 araç taşıma yapmaktadır. 2012 Mali yılı bütçesinden taşımalı ilköğretim taşıma giderleri için 581.790.000 TL, taşımalı ortaöğretim taşıma giderleri için 165.950.000 TL ödenek tahsis edilmiştir. Taşımalı eğitim uygulamaları kapsamında hizmet verecek araçların özellikleri, taşıt sürücülerinin yükümlülükleri ve diğer hususlar, okul servis araçları hizmet yönetmeliğine göre düzenlenmektedir. Taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında bir yılda ortalama 40.000 araçla 14.400.000 sefer yapılmakta olup uygulamanın başladığı 1989-1990 eğitim öğretim yılından bugüne kadar 22 yılda toplam 120 trafik kazası meydana gelmiş ve bu kazalar sonucunda 48 öğrencimiz yaralanmış 62 öğrencimiz ise hayatını kaybetmiştir. Taşımalı ilköğretim yönetmeliğinin 14'üncü maddesinin (i) bendine göre; taşıma merkezi okul müdürleri taşıma işini yapan yüklenici ve taşıt sürücülerinin okul servis araçları hizmet yönetmeliğine ve sözleşme hükümlerine uyup uymadıklarını günlük olarak denetler, aksaklık olması durumunda tedbirleri alır, giderilemeyen aksaklıkları rapor halinde milli eğitim müdürlüklerine bildirir. Taşımalı eğitim uygulaması, öğrenci azlığından dolayı okul yapımı uygun olmayan ve çeşitli sebeplerle okulu kapatılan yerleşim birimlerindeki zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula erişimlerini sağlayan bir uygulama olup 1989 yılından bugüne kadar da devam etmekte olup Bakanlığımızca bu uygulamanın kaldırılmasına dair bir planlama yapılmamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber